День української писемності

За традицією 9-11 листопада в нашому закладі урочисто проходять Дні української мови, присвячені Дню писемності, який всі українці світу відзначають 9 листопада. Цьогоріч карантин вплинув на формат проведення заходів, які відбувалися дистанційно на платформі Zoom.
            Програма предметних днів була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути в багатющий світ краси й «смаколиків» рідної мови, вшанувати пам'ять видатних діячів нашого народу.

Зокрема, у вікторині «Фразеологічна скриня», проведеній з учнями 6-А класу,  серед двох команд (1.«Наша Парася на все здалася» , 2.«Язиката Хвеська»)  з рахунком 30:39 перемогу здобула  друга команда з капітаном Педорич Софією. У мовному конкурсі «Слов‘яночка» перемогла перша команда 9-А класу на чолі з Руцінським Дмитром із рахунком 40:33.  «У пошуках мовних скарбів» - так змагалися учні 7-А класу. Виграла перша команда на чолі з Настею Куть із рахунком 23:17. Такі заходи для своїх учнів-філологів організувала Дунець Т.В.

Інформаційний дайджест "Мова - душа нації" для своїх однокласників підготували учні 8-А та 8-В класів на чолі з учителем Мацкевич А.В.

Учень 7-Б класу Макуха Владислав разом із учителем Підгорець Т.О. запросили шанувальників рідного слова до усного журналу "Вітаймося по-українськи". Ідея такого заходу виникла саме завдяки дистанційному навчанню, під час якого діти дуже активно спілкуються з учителями у вайбері.

Учні 5-Б класу з Воронич Ю.В. побували у віртуальному зоопарку під час уроку-подорожі на тему " Як козаки вивчали змінні та незмінні слова".        

В усній вікторині " Мово рідна, слово рідне... ", проведеній під керівництвом Янголь Г.Н. у 9-Г класі, переможцями стали Волков Артем і Костюченко Влада.

Учнів 6-Г класу учитель української мови Печенюк Л.В. частувала «Мовними смаколиками», під час якої діти мали змогу проявити себе у виконанні різних завдань: «Підбери фразеологізм», «Відгадай слово», «Чарівна буква К» тощо. Брав участь увесь клас, а переможцями стали найактивніші: Кириленко Світлана та Заболотна Іванна.

 Лапшова О., Синичків Д., Магдебура А., Резнік А., учні 8-Г класу, стали переможцями гри-конкурсу знавців української мови, яку проводила з усім класом Форись Г.І.

«30 хвилин з правописом» провели учні 6-Д класу разом із учителем української мови Кириленко Л.Г. Розглянувши чотирнадцять змін, які відбулися в правописі української мови, діти працювали з текстом, удосконалюючи свої знання з орфографії. Найбільш активними були Костенко Марія та Падура Анна.

У «Філологічному вернісажі» переможцями стали Воронюк А., Цимбалюк І. (11-А клас), Мацкевич А., Корнелюк Д., Ковальська В. (10-А клас). Учитель української мови Сарафанюк В.А. відзначила учнів найвищими балами.

Значна частина школярів долучилася до написання ювілейного ХХ Всеукраїнського радіодиктанту. Здебільшого це були учні 8-11 класів. В цілому участь взяли понад сто учнів, пів сотні робіт яких було відправлено організаторам заходу Укрпоштою. Деякі діти надсилали свої роботи онлайн.

Отже, навіть в умовах дистанційки ми прагнемо бути грамотними, до чого й закликаєймо відвідувачів сайту. Цікавинки про українську мову ви знайдете тут.