Презентація історичного відділення ГНТ

18 жовтня в рамках тижня науки відбулась презентація історичного відділення «Пошук» гімназійного наукового товариства. Голова відділення Паламарчук Г.В. ознайомила присутність з особливостями роботи істориків-пошуковців та представила найвдаліші теми минулорічних дослідницьких робіт. В 2017-18 н. р. члени ГНТ представили 10 робіт в секції «Історія» та одну в секції «Правознавство».  

Переможцем 2017-18 н. р. в номінації «Історія» стала робота учениць 6-Г класу Бурдейної Олесі та Гонти Людмили «Зв’язок трипільської культури з феноменом українського гончарства, вишиванки та писанкарства у Вінницькій області». Олеся та Людмила виступили перед присутніми та поділитись досвідом роботи над вдалим проектом.

На презентації були присутні співробітники КП «Центр історії Вінниці» В’ячеслав Желіховський та Анастасія  Стовпець. Їх розповідь про  значення історії  в досягненні успіху та роботу Центру викликала неприхований інтерес гімназистів. З особливим захватом слухали про організований Центром ІІІ фестиваль військово-історичної реконструкції «Вінниця – столиця УНР». В’ячевлав та Настя продемонстрували відео з реконструкції бою Військ УНР з білогвардійцями, що відбувся 13-14 жовтня 1919 року під Вінницею та був відтворений реконструкторами - істориками з усієї України 13 жовтня 2018 року в Центральному парку Вінниці. Крім того, вони подарували членам історичного відділення кілька примірників спецвипуску історичного науково-популярного журналу «Історичний калейдоскоп», присвяченого 100-річчю Української революції та книгу Генріха Грохольського «Болючі спогади      1917-1919», в яких Софія Грохольська розповідає про те, як більшовицький переворот зруйнував існуючий до тих пір суспільний порядок.

Учителями історії та учасниками ГНТ була організована виставка творчих робіт та газет на історичну тематику, яку змогли оглянути всі охочі.

Захід пройшов змістовно, видовищно і цікаво.