Історія для математиків

Учні математичного 11-В класу за ініціативи вчителя історії Паламарчук Г.В. стали учасниками презентації міжнародного проекту «Польща і Україна. Слідами історичної спадщини». Захід відбувся 18 вересня в Хаб-Вінниця «Місто Змістів»  за  підтримки КП «Центр історії Вінниці». Координатор проекту  Ірина Вітюк розповіла, що ініціатором  ідеї спільного україно-польського проекту стали Товариство інтеграції «Європа-Схід» (м. Кельце) та  Польський інститут у м. Києві, а фінансову підтримку надає Міністерство закордонних справ Польщі (100 тис. злотих).

     Проект передбачає створення понад 100 коротких відео (2-3 хвилини), знятих з дрону про археологічні історичні та культурні пам’ятки часів Речі Посполитої (ХVI-XVIIІ ст.). Технічне забезпечення проекту здійснює українська комунікаційна група, а опис об’єктів складають українські і польські історики, в тому числі, і Вінницьке історичне товариство. Зйомки проводились у Львові, Жовкві, Тернополі, Збаражі, Кам’янець-Подільському, Івано-Франківську та, звісно ж, у Вінниці. На даний момент, всі об’єкти  відзнято і залишилось лише змонтувати відео, озвучити його і записати субтитри.

     Організаторами заходу було продемонстровано презентаційний ролик-зразок, як будуть виглядати всі інші відео.  Було зазначено, що цей проект спрямований на збереження історичної па’яті про спільну україно-польську культурну спадщину, а також, на охорону та захист історичних об’єктів від руйнувань та занепаду. Ми з одинадцятикласниками  відзначили для себе практичне значення проекту: відеофільми можна використовувати на уроках для ознайомлення з пам’ятками архітектури, які є обов’язковими для розпізнавання абітурієнтами в програмі ЗНО з історії України. Дякуємо директору КП «Центр історії Вінниці» Олександру Федоришену за запрошення взяти участь в заході.